etusivu        gymkhana?        joukkueet        kilpailut

Gymkhana?

Gymkhana on yksi hevosurheilun haaroista, joukkuelaji, jossa ratsastetaan nopeilla ja ketterillä poneilla. Se sisältää monia erilaisia viestikilpailuja ja pelejä, joissa nopeus ratkaisee. Laji on kehittynyt Englannissa, alussa se oli vain poolokilpailujen väliaikaohjelma. Nykyään gymkhanaa kilpaillaan kuitenkin jo maailmanmestaruustasolla. Gymkhana tunnetaan myös nimillä mounted games ja mounted pony games.

Lajissa kilpaileva poni saa olla minkä rotuinen vain, kunhan se on ponikokoinen. Parhaiten siinä kuitenkin pärjäävät ponit joilta löytyy vauhtia ja ketteryyttä. Onhan se aivan selvää, että ratsuponi, jonka suvussa on täykkäriä päihittäisi pienen shetlanninponin huomattavasti paremmalla mahdollisuudella.

Lajin yleisiin sääntöihin kuuluu, ettei radalla saa olla raippoja eikä kannuksia eikä huonoa ja epäurheilijamaista käytöstä. Yhdessä joukkueessa saa olla korkeintaan 5 jäsentä, mutta kilpailemassa pitää olla neljä. Laji sopii hyvin nuoremmille ratsastajille, mutta yli 21-vuotiaille ratsastajille järjestetään ns. veteraaniluokkia. Tämä ei ole kuitenkaan kovin olennainen asia virtuaalimaailmassa.

Lajiin on myös keksitty muutamia yksilöpelejä, joita voi joukkuekisojen rinnalla järjestää. Näissä luokissa on samat säännöt kuin joukkuekilpailuissakin, mutta ei tarvitse kuulua joukkueeseen, tosin siitä ei ole haittaakaan.

» Speed Weavers kuva 1 kuva 2 kuva 3
Speed Weavers tai taivutuskilpailu on ehkä peleistä kaikista tunnetuin, sen yksinkertaisuuden ja nopeuden vuoksi. Ratsukko pujottelee viisi tolppaa mahdollisimman nopeasti ja ratsukon palattua takaisin on seuraavan vuoro lähteä liikkeelle. Lähinnä joukkuepeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata yksilöluokissa.

» Flag Flyers kuva 1 kuva 2 kuva 3
Flag Flyers eli lippulentäjät on toinen erittäin suosittu peli. Siinä siirretään lippuja melko pienistä purkeista toiseen suurella nopeudella. Se joukkue kumman liput on ensimmäiseksi lähempänä lähtöä olevassa purkissa, voittaa. Lähinnä joukkuepeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata yksilöluokissa.

» Sword Lancers kuva 1 kuva 2 kuva 3
Nopein peleistä on Sword Lancers, jossa keskellä on tankoja, joista täytyy yrittää kerätä puisilla miekoilla renkaita. Kannattaa katsoa ympärilleen, ettei mene tangosta vahingossa ohi! Lähinnä joukkuepeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata yksilöluokissa.

» Stepping Stones
Stepping Stonesissa ratsukko lähtee matkaan vauhdikkaasti, ennen nurinpäin käännettyjä ämpäreitä ratsastaja laskeutuu alas ponin selästä, astelee läpi 'astinkivien' ja nousee takaisiin satulaan. Se joukkue missä ollaan ekana valmiita, voittaa. Lähinnä joukkuepeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata yksilöluokissa.

» Este
Pelissä on tarkoituksena hypätä leveää estettä ja aina käydä kiertämässä yksi tolppa, jonka jälkeen taas este ja tolpan kierto. Se joka saa nopeimman ajan, niin voittaa. Peli loppuu siihen kun kaikki kuusi tolppaa ollaan kierretty. Esteen korkeus vaihtelee 40-60 cm välillä. Lähinnä yksilöpeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata joukkueluokissa.

» Tötterö
Pelissä on siirretään tötteröitä tolpilta toisille mahdollisimman nopeasti. Jos tötterö putoaa, niin ratsastajan täytyy käydä nostamassa se. Nopein ratsukko voittaa. Lähinnä yksilöpeliksi tarkoitettu, mutta myös mahdollista kisata joukkueluokissa.

Pelejä on myös muita erilaisia, eikä mikään estä että niitä keksisi aivan itse. Jos keksit kilpailuihisi omia pelejä, muistathan että ne olisivat suoritettavissa myös oikeiden ponien kanssa. Olisi varmasti mukavaa, jos kirjoittasit kisakutsuusi vaikka pienen esittelyn pätkäsen pelistä.

Etusivu   |   Gymkhana?   |   Joukkuelistaus   |   Kilpailut

Kuvista saamme kiittää Bonnie Poniesia, Gymkhana.nuta ja MGA-Irelandia.
Huomaathan, että GY on täysin virtuaalinen yhdistys, eikä mitään tapahdu oikeasti.